Tyck till

Nyheter

Här hittar du senaste nytt om våra utbildningsinsatser inom palliativ vård.

Fotografering pågår till Palliation ABC

Just nu pågår fotografering till Palliation ABC, Betaniastiftelsens webbutbildning i allmän palliativ vård. Fotograferingen sker på Hospice på Palliativt centrum i Uppsala. Fotograf är den välkände fotografen Yanan Li. Här några exempel på bilder på medverkande statister, bland annat från pensionärsteaterföreningen ”Höstprimörerna” som spelar sjuka och närstående i webbutbildningen.

Utvecklingen av Palliation ABC sker genom ett samarbete med Svenskt Demenscentrum. Syftet är att bidra till ökade möjligheter till fortbildning för personal inom vård och omsorg och ytterst att göra skillnad för sjuka och närstående som behöver god palliativ vård. Foto: Yanan Li.

Be the 1st to vote.

Skådespelerskan Kajsa Ernst är rösten i Palliation ABC

Betaniastiftelsen gläds åt att kunna berätta att den kända skådespelerskan Kajsa Ernst blir rösten i Betaniastiftelsens nationella, kostnadsfria webbutbildning i palliativ vård, Palliation ABC, som lanseras i januari 2018.

Kajsa Ernst har personlig erfarenhet av god vård i livets slutskede som närstående, och kände att hon ville ge tillbaka till fältet. Så när Betaniastiftelsens programchef vände sig till henne, efter att av en slump ha hört hennes röst i en film på Andrée-museet i Gränna, erbjöd hon sig att som en välgärning göra speaker-rösten.

“I samband med att min man var sjuk fick vi vård på Hospice i Helsingborg, och de var änglar på jorden. Så nu kände jag att jag ville ge lite tillbaka och erbjöd mig att göra inläsningen ideellt”, berättar Kajsa.

“En fantastiskt fin gest. Vi är oerhört glada och stolta över Kajsa Ernsts medverkan”, säger Johan Sundelöf, programchef vid Betaniastiftelsen. “Vi vill ju göra skillnad för de sjuka och närstående som behöver god vård i livets slutskede genom att erbjuda en kostnadsfri webbutbildning i palliativ vård för personal inom vård och omsorg. Alla detaljer är viktiga. Jag hörde rösten och kände direkt att ‘här är den – den rösten skulle vara jättefin’, men då visste jag ju inte vems röst det var. Efter lite detektivarbete fick jag veta vem rösten tillhörde, jag skickade en förfrågan och så hörde hon av sig och ville ställa upp. Det är fantastiskt tycker jag!” säger Johan Sundelöf.

Be the 1st to vote.

Avsnitt 2 – Palliativ vård vid ALS

Palliationspoddens andra avsnitt handlar om palliativ vård vid ALS. Läkaren Johan Sundelöf samtalar med överläkare Mikaela Luthman, ASIH, Stockholms Sjukhem, om sjukdomen och om palliativ vård vid ALS utifrån de fyra hörnstenarna; symtomlindring, kommunikation, teamarbete och närståendestöd.

Innehåll:
00.19 Inledning: Vad är ALS? Sjukdomsförlopp och vanliga symtom.
9.16 Går det att känna hopp? Mer om ALS, symtom, riskfaktorer och hur ställs diagnosen?
17.57 Palliativ vård vid ALS utifrån hörnstenarna, teamarbete, symtomlindring, närståendestöd och kommunikation.
30.09 När själen gör ont
40.26 Närstående
42.32 Kommunikation

Be the 1st to vote.